torstai 27. lokakuuta 2016

Ajatuksia satuloista

Tässä olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt satula markkinoita. On yleis-este ja koulusatuloita. Kaikilla on oma käyttötarkoitus ja eri valmistajilla eri hintaisia ja mallisia valtava määrä. No mistä tiedän mikä niistä sopii juuri meille. On suoraa, suorahkoa, kaarevaa ja kaarevahkoa. Penkin koot on 12"-18". Aloitettava siis siitä mihin käyttötarkoitukseen satula tulee.Esim. meillä koulusatula on se oikea vaihtoehto. Ja taasen Ellalle valittiin estesatula. Inkulla on aiemmin kisattu kenttää jolloin sillä oli estesatula, nytten kun jalat ei kestä hyppäämistä on sille valittu koulusatula.
Bissellä tässä yleis satula


 Seuraavaksi pitää tietää onko hevosen selkä suora vai kaareva, nouseeko se taakse ja kuinka paljon säkä tarvitsee tilaa. Tähän auttaa kuvaaminen ja olen myös nähnyt "massa" pötkylöitä jotka muotoillaan selän mukaan. Nyt tiedämme että runko on esim paavolla suorahko/hieman takaa nouseva. No sitten pitää arvioida penkin koko. Siihen tarvitaan mitta hevosen selästä lapojen takaa toiseksi viimeiseen kylkiluuhun asti. Paavolla 43cm eli 16-16,5" voisi kuulua tuohon lyhyeen malliin.


Eri valmistajilla on eri mittaisia 16" penkkejä. Meille voisi mennä monetkin mallit mutta seuraavana ratkaisee budjetti. Myös satulan leveys pitää selvittää. Siihen voi käyttää "massapötkylää" tai rautalankaa.Itselläni wintecin kaarimitta käytössä.

Sydney kuva lainattu netistä
 Meille sopisi siis suora 16" m/mw koulusatula. Koska olen lyhyt (155cm) niin tuottaa lisää haasteita polvituet. Paavolla on myös isoliike joten tarvitsen myös muuten tukea. Tuo wintec iw on ollut meillä kohta 3 vuotta. Nyt olen kuitenkin alkanut haaveilla nahkasatulasta joka on tietysti tukevampi kuin synteettinen.

 Sovitettu on
-Mustang -> sopii hevoselle ei ratsastajalle
-Wintec -> sopii molemmille
-Bates -> sopii molemmille hinta miinuksena
-Sydney -> sopii molemmille oli vain 33 liian leveä.
-Canaves -> ei sovi -Tekna -> ei sovi
-Claridge house -> ei sovi

Wintec iw uusi malli
 Suuri osa satuloista on liian pitkiä tai väärän mallisia. Itse tykkään leveyden säätömahdollisuuksista ja siirrettävistä polvituista, koska pituutta vain 155cm. Istuimen olisi hyvä olla myös syvä. Paneelit lyhyet ja laakeat ei siis liian jyrkät. Runko suorahko.

Uusin ongelma minkä olen laittanut merkille niin markkinoilla todellakin leveille hevosille satuloita. Nyt kun meillä laihis prokkis edistyy ja paavo on vihreässä kaaressa eli toiseksi kapein niin huonosti löytyy pikkusatuloita juuri kapeana tai edes normaali levyisenä. Lähes kaikki on leveydellä wide OI MIKSI :/.

Nyt mennään vielä jonkin aikaa tuolla wintecin satulalla joka on ok häntäremmin kanssa. Joudutaan tosin laittamaan sinne romaania väliin koska se mielestäni liikkuu sivuttais suunnassa. Pika korjaus, kun lihakset vielä tekeillä. Laihdutus on siis tehonnut mutta läskin alra paljastuu llihakseton selkä. Se saattaa osittain johtua siitä että on tuo häntäremmi tai osittain siitä että satula on valunut lavoille pitkään ennen kun sain sen korjattua. Kokeilin kaikkea muuta ensin ennen kuin laitettiin häntäremmi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti