keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

laukan opettaminen


Tässä on tultu lujaa ravia mutkaan ja nostettu laukka.
Tästä seurasi kyllä mahdoton pukki mutta laukka jatkui senkin jälkeen

Haluan hieman kertoa miten meillä on opetettu hevosille laukka.

Rosen kanssa opetettiin sana "laukka" liinassa. Sitten siirryttiin selkään ja liinassa mentiin niin että juoksuttaja pyysi laukkaa ja ratsastaja antoi laukka-avut. Tätä tehtiin muutama kerta. Sitten siirryttiin kentälle ja rakennettiin este jota tultiin ravissa, yleensä hevonen tuli laukalla alas jota sitten jatkettiin niin pitkään kuin sitä jatkui. Yleensä ei kauaa koska lihakset ei ollut vielä kehittyneet.

Tämän jälkeen siirryttiin puomeihin ja taas hyödynnettiin sanaa "laukka". Tämä onnistui satunnaisesti. Lopulta helpoimmaksi osoittautui kulmasta kaataminen. Eli käytännössä mentiin kevyessä ravissa (reippaassa) kulmaan jossa sanottiin laukka ja annettiin laukka avut. Tuli sitä laukkaa sitten askel tai viisi niin kehuttiin hirveästi. Toistoja tarvitsee muutaman tuhat, jos edes riittää. Kannattaa istua kevyessä istunnassa jolloin ette häiritse hevosta.

Maastossa oli myös helppo mennä toisen hevosen perässä ja pyytää laukkaa. Kun lihaksisto kehittyi oli hevosen helpompi laukata ja laukka sanaa ei enää tarvittu. Muistakaa maltti tässä asiassa. Harjoittelu vaiheessa asetus ulospäin ja sisäohja pois kädestä jolloin hevonen saa tilaa edestä.

Isoilla laakeilla alueilla ja maastossa tätä on ensin hyvä harjoitella. Hevonen saa tasapainon vauhdista, joten antakaa aluksi mennä lujaa ja kehukaa kauheesti onnistumisesta. Missään vaiheessa sisäohjaa ei kerätä. Kun laukka helpottuu niin nostotkin helpottuu :).

Toki on varmasti muitakin keinoja, mutta meillä tehtiin näin

Mitä mieltä olette tämmöisistä teksteistä??? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti