tiistai 1. syyskuuta 2015

Hevosen alku-ja loppuveryttely

Olen tässä laittanut merkille miten monelle tämä on aivan vieras käsite. Pohditaankin tässä nyt miksi ja miten.

Alkuverryttelyn tehtävänä on saada hevonen kuulolle ja aktiiviseksi. Siinä lämmitellään hevosen lihakset ja saadaan sen nivelet vetreiksi. Näin vältetään revähdykset, venähdykset ja muut lihaksiston sekä nivelten vammat. Hevosella on isot lihakset joten ne pitää saada kunnolla lämpimiksi ennen suorituksia.


Alkuverkkaan menee n. puolisen tuntia, josta käyntiä olisi hyvä olla 10-15 min.
Käynnissä mennään ensin vapain ohjin, sitten kerätään ohjat ja aletaan asettamaan, taivuttamaan ja vetristämään hevosta. Käynti on rentoa ja eteenpäin pyrkivää. Ratsastetaan puolipidätteet läpi ja hevonen kuulolle. Esim. pohkeenväistö ja avotaivutukset ovat hyviä harjoituksia. Kun hevonen on avuilla käynnissä molempiin suuntiin niin siirrytään raviin.


Ensin mennään kevyttäravia pitkin kenttää ja tehdään ympyröitä asetuksia ja taivutuksia. Sitten kun hevonen on ravissa hyvä ja avuilla n. 10 min mennään rentoa laukkaa taas kenttää ympäri tehden niitä ympyröitä ja asetuksia sekä taivutuksia.  Näin on tehty kunnon alkuverryttely jonka seurauksena hevosen lihaksissa kiertää hyvin veri se on kuulolla ja aktiivinen. Voidaan aloittaa ratsastus.

Sitten siirrytään loppuverkkaan jotta lihakset palautuvat suorituksesta. Taas mennään pitkää ravia keventäen (Harjoitusravia kutsun työskentelyraviksi). Voidaan taas mennä niitä ympyröitä ja pitkiä sivuja. Pikku hiljaa hevonen saa enemmän ja enemmän ohjaa, kunnes ravaa rennosti venytellen.
Tähän menee noin 5-10min jonka jälkeen siirrytään käyntiin. Käynnissä hevonen saa venyttää kaulaa ja selkää laskemalla päätään alas. Käynti on rauhallista mutta kuitenkin aktiivista. Näin lihakset pikkuhiljaa palautuvat suorituksesta.


Verkkaan vaikuttaa toki monet asiat, se kuinka vanha hevonen on, onko sillä ennestään revähdyksiä tai muita vammoja, millainen keli on ja mihin vuorokauden aikaan sillä ratsastellaan. Vanhoilla hevosilla ja hevosilla joilla on jo ennestään vammoja on erityisen tärkeää lämmitellä kunnolla, vanhat hevoset vertyvät hieman hitaammin kuin toiset. Olen monesti kuulut sanottavan että hevonen alkaa toimia vasta kun sillä on tunnin ratsastanut. Olen siis tullut siihen tulokseen että joitain hevosia tarvitsee verkata kauemmin kuin toisia. Mahdollisesti ehkä jopa hieman tehokkaammin?

Kylmä ja tuulinen tai mahdollisesti sateinen sää vaikuttaa hidastavasti lihasten lämpiämiseen kun taas aurinkoisella kelillä siihen ei välttämättä mene niinkään kauaa. Sitten taas aamulla kun hevonen on ollut tallissa koko yön, sen kestää hieman kauemmin vertyä kuin jos sen ottaisi tarhasta (kuvitellen että se liikkuu siellä).

Muistakaa siis huolehtia hevostenne lihaksista ja nivelistä jottei pääse syntymään uusia vammoja tai vanhat vammat nouse pintaan :D.

Hauskoja treenejä ja mukavaa syksyä kaikille :).
Ja jos olen jossakin asiassa väärässä niin saapi oikaista (Koskaan ei voi osata aivan kaikkea) :D







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti